gheorghe dex | ce inseamna gheorghe | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna gheorghe? - Definitie Dictionar Online pentru gheorghe - gheorghe dex


MARTIN și GHEORGHE din Cluj (sec. 14), sculptori și giuvaergii originari din Transilvania. Exponenți ai stilului gotic, autorii monumentului ecvestru al regelui Ladislau cel Sfânt, al statuilor regilor unguri Ștefan, Emeric și Ladislau. Singura lucrare păstrată – statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”, bronz, se află la Muzeul din Praga, iar o copie la Cluj-Napoca.

GHEORGHE, Sf. ~, martir și sfânt creștin, protector al Angliei. Comandant de oaste în timpul lui Dioclețian. Martirizat (Lidda, Palestina antică) pentru că a luat apărarea creștinilor persecutați. Începând din sec. 14, emblema lui (o cruce roșie pe fond alb) a fost purtată de soldații englezi, mai târziu fiind introdusă în steagul Angliei. În iconografie (potrivit celei mai cunoscute legende asupra vieții și faptelor sale) este prezentat călare pe un cal alb omorând balaurul. Moaștele sale se află la Lidda și la Roma. Prăznuit la 23 aprilie.

GHEORGHE v. Martin și Gheorghe.

GHEORGHE, Ion (n. 1935, sat Florica, jud. Buzău), poet român. Lirică de substanță tradiționalistă, proiectând miturile, legendele, ritualurile populare asupra realităților imediate („Zoosophia”, „Cavalerul trac”, „Elegii politice”).

GHEORGHE DOJA 1. Com. în jud. Ialomița; 2.883 loc. (1995). 2. Com. în jud. Mureș; 2.507 loc. (1995). Biserică reformată (1815).

GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ v. Onești.

GHEORGHE LAZĂR, com. în jud. Ialomița; 2.462 loc. (1991).

GHEORGHE ȘTEFAN, domn al Moldovei (1653-1658). Mare logofăt în timpul lui Vasile Lupu, pe care îl alungă din domnie cu sprijinul lui Gh. Rákóczi II și Matei Barasab. A încheiat un tratat de alianță cu țarul Rusiei, Aleksei Mihailovici (mai 1656). Mazilit de Poartă, a încercat, în alianță cu Gh. Rákóczi II, să recucerească domnia. A pribegit prin Austria, Rusia, Polonia și Suedia.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu