Lima dex | ce inseamna Lima | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna Lima? - Definitie Dictionar Online pentru Lima - Lima dex


LEZAMA LIMA, José (1910-1976), scriitor cubanez. Personalitate proeminentă a literaturii latino-americane. Fondator al revistei „Origines” (1944-1958), cu un rol important în cultura hispano-americană. Lirică ermetică, delirant suprarealistă („Moartea lui Narcis”, „Dador”). Romanul „Paradisul” – capodoperă a literaturii latino-americane -, în stil baroc, caracterizat prin inventivitate verbală și construit pe numeroase planuri alternante de semnificație (de la erotism și magie, ma mitologie și autobiografie), dezvăluie un univers poetic de o riguroasă coerență.

LIMA (în mitologia romană), zeiță domestică, ocrotitoare a hotarului gospodăriei, având rolul de a supraveghea pe cei care trec pragul casei (lat. limen „prag”).

LIMA, capitala statului Perú, situată în partea de V a țării, pe râul Rimac, la 12 km de țărmul Oc. Pacific; 5,7 mil. loc. (1993). Nod de comunicații. Aeroporturi (Miraflores și Jorje Chavez). Pr. centru economic, cultural și politic al țării. Ind. metalurgică, constr. de mașini, de prelucr. a lemnului (mobilă), chimică textilă, a conf., pielăriei și încălțămintei, alim. (conserve de pește). Zece universități (din care Universidad Nacional de San Marcos de Lima, 1551, este cea mai veche din America Latină). Academie de științe. Teatre (unul întemeiat în 1563, cel mai vechi din America de Sud). Muzeu de artă peruviană. Parcul Las Leyndas. Monumente: Catedrala romano-catolică (1572-1603), distrusă de cutremurul din 1746 și refăcută ulterior (aici se află corpul mumificat al conchistadorului Francisco Pizarro); bisericile Santo Domingo (1549), San Pedro (1623-1638), San Francisco (1674), Santa Teresa (1683-1686). Întemeiată în 1535 de Francisco Pizarro, cu denumirea Ciudad de los Reyes. Capitala viceregatului Perú (1544-1821), iar din 1821 a Rep. Perú.

LIMA, Jorge Mateus de (1895-1953), scriitor brazilian. Reprezentant al modernismului. Versuri neoparnasiene („Alexandrini”) și moderniste, de inspirație autohtonă („Poeme noi”, „Poeme negre”) sau biblico-religioasă („Timp și veșnicie”); ulterior, poezie de formă clasică („”Carte de sonete„, ”Născocirea lui Orfeu„); romane (”Calunga„).

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu