drepnea dex | ce inseamna drepnea | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna drepnea? - Definitie Dictionar Online pentru drepnea - drepnea dex


DREPNEÁ, drepnele, s. f. Pasăre asemănătoare cu rândunica, cu penele de culoare cafenie închisă și cu gâtul alb (Cypselus apus) – Probabil din drepănea, idem (< lat. drepanella, diminutiv al lui drepanis).

drepneá (drepnéle), s. f. – Varietate de rîndunică (Cypselus apus). Origine incertă. Este fără îndoială legat de gr. δρεπάνις, poate prin intermediul unui lat. *drepanella (Candrea, Rom., XXXI, 308; Pușcariu 549; Diculescu, Elementele, 434; Candrea; Rosetti, I, 166); însă cuvîntul, comunicat de S. Fl. Marian de la București pare suspect și ar putea fi foarte bine o interpretare neologică a gr.

drepneá f., pl. ele (din *drepănea, lat. *drepanella, dim d. drépanis, rîndunică de de zidurĭ orĭ de malurĭ; vgr. drepanis). Buc. Suspect. Un fel de lăstun maĭ mare care trăĭește pin malurĭ înalte, ca pe la Galați și Brăila (cýpselus ápus).

DREPNÉLE (‹ lat.) s. f. pl. Familie de păsări mici, cosmopolite, insectivore, cu c. 80 de specii, foarte bune zburătoare; își fac cuibul în crăpături și firide cu saliva proprie care se întărește imediat în contact cu aerul. În România se întâlnesc două specii, oaspeți de vară: drepneaua mică (Apus apus), de c. 18 cm, cu penaj negru, și drepneaua mare (A. melba), de c. 21 cm, cu penaj negru cu alb.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu