galaxie dex | ce inseamna galaxie | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna galaxie? - Definitie Dictionar Online pentru galaxie - galaxie dex


GALAXÍE, galaxii, s. f. Fiecare dintre sistemele de aștri din univers comparabile ca dimensiuni și aspect cu Calea-Laptelui (din care face parte sistemul solar). – Din fr. galaxie.

GALAXÍE s.f. Fiecare dintre sistemele de aștri din univers; (p. restr.) Calea laptelui. [Gen. -iei. / < fr. galaxie, cf. gr. galaxias < gala – lapte].

GALAXÍE s. f. fiecare dintre sistemele de aștri din univers; (p. restr.) Calea Lactee. (< fr. galaxie, gr. galaxias)

GALAXIA, galaxie în care este situat și sistemul nostru solar, compus din c. 200 de miliarde de stele și foarte multă materie interstelară luminoasă și întunecată. Este o galaxie spirală sub formă de disc, cu diametrul de c. 100.000 ani-lumină, cu un bulb central din care se dispersează mai multe brațe având către extremități o grosime de c. 1.000 ani-lumină. Soarele este situat în unul din brațele spirale, la c. 2/3 de centru, puțin mai la nord de planul median al G. În jurul discului galactic se repartizează roiuri globulare într-un halou sferic, cu raza de c. 50.000 ani-lumină. Observații recente relevă existența unei vaste coroane gazoase în jurul discului galactic. Soarele și sistemul se rotesc în jurul centrului G. cu o viteză de 250 km/s, efectuând o mișcare completă în c. 240 milioane de ani. Pe bolta cerească, G. se vede sub forma unui brâu luminos numit Calea Lactee.

GALAXÍE (‹ fr.; gr. galaxias „de lapte”) s. f. Ansamblu vast de stele, praf cosmic, gaze și alte obiecte cerești, având diverse forme și mărimi, menținute împreună de atracția gravitațională (ex. Galaxia noatră). G. mici, cunoscute sub numele de g. pitice, contin c. 100.000 de stele, în timp ce g. gigant (ex. g. eliptică M 87) conțin de c. 15 ori mai multe mase stelare decât Galaxia noastră. Diversele tipuri de g. (eliptice, spirale și neregulate) sunt în general grupate în roiuri de g. Cele mai îndepărtate se găsesc la c. 10 miliarde ani-lumină. Se consideră că g. s-au format la c. un miliard de ani după Bing-Bang.G. cvasistelară sau albastră = quasar.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu