galenă dex | ce inseamna galenă | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna galenă? - Definitie Dictionar Online pentru galenă - galenă dex


GALÉNĂ s. f. Sulfură naturală de plumb, folosită ca redresor la aparatele de radio fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. – Din fr. galène.

GALÉNĂ s.f. Sulfură de plumb naturală, întrebuințată în special în radiofonie ca redresor la aparatele fără lămpi, la prepararea unor vopsele etc. [< fr. galène].

GALÉNĂ s. f. sulfură naturală de plumb, minereu de plumb în radiotehnică, la prepararea unor vopsele etc. (< fr. galène)

*galénă f., pl. e (vgr. galéne, plumb). Min. Sulfură de plumb (SPb). Se găsește în natură supt [!] formă de cristale cubice.

GALÉNĂ (‹ fr., lat.) s. f. (MINER.) Sulfură naturală de plumb, de culoare cenușie, cu luciu metalic până la mat, formată predominant de cale hidrotermală, în filoane și, parțial, metasomatic, în roci calcaroase. Cel mai important minereu de plumb (86,8% Pb). *(TEHN.) Detector de g. = diodă semiconductoare, realizată dintr-un cristal de galenă pe a cărui suprafață apasă un vârf metalic fin, folosită pentru detecție în radioreceptoare moderne; au fost înlocuite cu detectoare moderne (ex. tuburi electronice, detectoare cu cristal cu punct fix ș.a.).

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu