gordian dex | ce inseamna gordian | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna gordian? - Definitie Dictionar Online pentru gordian - gordian dex


GORDIÁN adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.

GORDIÁN adj. n. Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia; (fig.) conjunctură, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. [Pron. -di-an. / cf. fr. gordien, it. gordiano].

GORDIÁN adj. nod ~ = problemă, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul ~ = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. (< fr. gordien)

gordián (nod ~) (-di-an) adj. m.; pl. f. gordiéne (-di-e-)

*gordián, -ă adj. Din Gordium, un oraș din Asia mică. Nodu gordian, un nod care se afla la Gordium și care era așa de încîlcit, în cît [!] nimenea nu-l putea dezlega. Alexandru cel Mare, neputîndu-l dezlega, l-a tăĭat cu sabia, vrînd să arate că pentru el nu există dificultate. De atunci, a dezlega nodu gordian înseamnă „a învinge o dificultate”.

GORDIÁN (‹ fr.) adj. Nod ~ = obstacol, dificultate foarte mare, greu de rezolvat. Numele acestei expresii provine din Antichitate, când, pregătind campania împotriva perșilor, Alexandru cel Mare, în drumul spre Anatolia, a ajuns la Gordion (334 î. Hr.), capitala Frigiei. Aici, oracolul prezisese că cel care reușea să dezlege nodul dintre plugul și carul lui Gordius (miticul rege fondator al Frigiei), devenea stăpânul Asiei. Potrivit tradiției, Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu