hertz dex | ce inseamna hertz | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna hertz? - Definitie Dictionar Online pentru hertz - hertz dex


HERTZ, hertzi, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru frecvență, egală cu frecvența unei mișcări periodice a cărei perioadă este de o secundă; ciclu pe secundă. [Pr.: herț.Abr.: Hz] – Din germ. Hertz (n. pr.), fr. hertz.

HERTZ s.m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru frecvență, egală cu frecvența unei mișcări periodice a cărei perioadă este de o secundă; ciclu (4). [Pl. -tzi, scris și herț. / < fr. hertz, cf. Hertz – fizician german].

HERTZ /herț/ s. m. unitate de măsură pentru frecvență egală cu frecvența unui fenomen periodic cu perioada de o secundă; ciclu (3) pe secundă. (< fr. hertz)

HERTZ (‹ germ., fr. {i}; {s} n. pr. Hertz [herts]) s. m. Unitate de măsură a frecvenței (simbol: Hz), egală cu frecvența unui fenomen periodic care se repetă o dată la fiecare secundă; ciclu pe secundă. În practică, sunt des utilizați multiplii săi: kilohertz (1 kHz = 103 Hz), megahertz (1 MHz = 106 Hz) și gigahertz (1 GHz = 109 Hz).

HERTZ [herts], Robert (1881-1915), sociolog francez. Membru al Școlii sociologice durkheimiste. Specialist în sociologia religiei („Culegeri de sociologie religioasă și folclor”, „Asupra reprezentării colective a morții”).

HERTZ [herts] 1. Heinrich Rudolph H. (1857-1894), fizician german. Prof. univ. la Karlsruhe și Bonn. A demonstrat experimental (1886-1888) existența undelor electromagnetice (hertziene), prevăzută de Maxwell, punând astfel bazele tehnicii frecvențelor înalte și ale telegrafiei fără fir; a cercetat descărcările în gaze și fenomenele fotoelectrice, descoperind (1887) fotoefectul extern. 2. Gustav Ludwig H. (1887-1975), fizician german. Nepotul lui H. (1). Prof. univ. la Halle și Leipzig. Între 1945 și 1954 a lucrat în U.R.S.S. Împreună cu J. Franck a pus în evidență (prin experiențele Franck-H., 1913-1914) caracterul discontinuu al stărilor de energie în atom. A elaborat metoda de separare prin difuzie a izotopilor. Cercetări în domeniile ultrasunetelor, semiconductorilor și luminescenței. M. de onoare al Acad. Române (1965). Premiul Nobel pentru fizică (1925), împreună cu J. Franck.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu