hu dex | ce inseamna hu | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna hu? - Definitie Dictionar Online pentru hu - hu dex


HU1 interj. Onomatopee care imită sunetul produs de anumite păsări, precum ciuhurezul sau cucuveaua. (onomat.; cf. fr. huer (= a țipa pentru a stârni vânatul și a-l goni spre vânători) și chat-huant (= ciuhurez, ciuf pitic))

HU2 interj. Onomatopee care denotă ideea de zgomot, frig sau nemulțumire. (onomat.)

hu interj. – Exprimă ideea de zgomot, de frig sau de nemulțumire. Creație expresivă. – Der. hui, vb. (a răsuna, a vui, a rage; a bombăni, a bodogăni; despre porci, a grohăi), coincide cu vui; huială, s. f. (zgomot, grohăit); huet, s. n. (zgomot, vuiet); huiduca, vb. (a face zgomot), încrucișat cu hurduca.

hu interj. – Imită strigătul unor păsări cum sînt ciuful sau cucuveaua. Creație expresivă, cf. fr. huer, chat-huant.Der. huhăi, vb. (a striga bufnița sau ciuful); huhura (var. huhureza), vb. (a țipa; a necheza); huhurez, s. m. (ciuf, Asio otus), cu suf. -ez (DAR; din mag. huhogni „a țipa” și bagoly „cucuvea”, după Cihac, II, 507; de la ciuhurez, după Tiktin și Scriban), și cu multe var., hurez, huhureț, huhurete, buhurete, ciuhurete, aceasta din urmă prin încrucișare cu ciuf sau ciuh „moț”.

DONGTING HU, lac în centrul Chinei, la S de Yagtze (Chang Jiang) de care este legat prin canale; supr. variabilă: 6 mii km2 (iarna) și 12 mii2 (vara). Adâncime mică și ins. numeroase. Navigație și pescuit.

POYANG HU [pho-jaŋ hu], lac în SE Chinei; 2.779 km2 (145 km lungime și 32 km lățime), al doilea lac ca mărime din China, după Lop Nur. În el se varsă râul Gan. Navigație și pescuit.

HU SHI sau HOU CHE (1891-1962), om de litere chinez. Din 1917, a condus mișcarea „Revoluția literară” și a impus folosirea limbii populare (baihua). A avut un rol fundamental în formarea literaturii chineze contemporane și în deschiderea ei spre exterior.

HU YAOBANG (1915-1989), om politic chinez. Membru al Biroului Politic (din 1978), secretar general (1980-1981 și 1982-1989) și președinte (1981-1982) al C.C. al Partidului Comunist Chinez.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu