macadam dex | ce inseamna macadam | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna macadam? - Definitie Dictionar Online pentru macadam - macadam dex


MACADÁM (‹ germ., fr.; {s} n. pr. McAdam) s. n. Îmbrăcăminte rutieră inventată de inginerul britanic Loudon McAdam (1756-1836), al cărui nume îl poartă. Constă din mai multe straturi succesive de piatră spartă, așezarea fiecărui strat fiind urmată de o tasare cu un compresor rutier. După natura liantului folosit pentru mărirea rezistenței stratului, se deosebesc: m. asfaltic, m. cimentat, m. gudronat etc.

MACADÁM, macadamuri s. n. Drum pavat cu piatră măruntă îndesată cu compresorul și de obicei impregnată cu gudron sau cu alt material de legătură; p. restr. piatra din care este format acest pavaj. – Din fr. macadam, germ. Makadam.

MACADÁM s.n. Gen de pavaj făcut din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul și impregnată cu un material de legătură. [< fr. macadam, cf. Mc Adam – inginer scoțian, inventatorul acestui gen de pavaj].

MACADÁM s. n. îmbrăcăminte rutieră din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul. (< fr. macadam, germ. Makadam)

*macadám n., pl. urĭ. Pavaj făcut din petre [!] sfărămate [!] bătăturite [!], după sistema ingineruluĭ Scoțian Mac-Adam († 1836), de unde ĭ-a rămas numele. V. șosea.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu