mamut dex | ce inseamna mamut | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna mamut? - Definitie Dictionar Online pentru mamut - mamut dex


MAMÚT, mamuți, s. m., adj. invar. 1. S. m. Specie fosilă de elefant care avea corpul acoperit cu peri lungi și fildeșii foarte dezvoltați (Elelphas primigenius). 2. Adj. invar. (Fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) De mari proporții. – Din fr. mammouth.

MAMÚT s.m. 1. Mamifer fosil înrudit cu elefantul, care a trăit în cuaternarul inferior, fiind adaptat la un climat rece. 2. (Fig.) Lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. [Cf. fr. mammouth, it. mammut < rus. mamont].

mamut industrial expr. (pub.) mare întreprindere industrială, învechită și neproductivă.

MAMÚT I. s. m. 1. mamifer erbivor fosil înrudit cu elefantul, adaptat la un climat rece. 2. (fig.) lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. II. adj. inv. (fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) de mari proporții. (< fr. mammouth)

PEȘTERA MAMUT v. Mamut, Peștera ~.

MAMÚT (‹ fr.) s. m. Specie de elefant fosil din a doua jumătate a Pleistocenului, contemporan cu omul cavernelor; a fost găsit sub formă congelată în ghețurile siberiene. Era un animal mare (5 m lungime și 4 m înălțime), acoperit cu păr lung, de culoare brun-roșcată sau galben-cenușie, cu urechi mici, adaptate la climatul rece, având mari defense curbate (Elephas primigenius). A dispărut la sfârșitul Pleistocenului.

MAMUT, Peștera ~ (MAMMOTH CAVE [mæməθ keiv]), cea mai mare peșteră din lume, situată în partea central-estică a S.U.A., în SV statului Kentucky, în platoul Cumberland, la 45 km ENE de Bowling Green. Este formată din 23 de avene, 47 săli uriașe, legate între ele prin 225 galerii, cu o lungime totală de 480 km (din care 240 km explorate), dispuse pe cinci niveluri, până la o adâncime de 300 m. Conține numeroase râuri subterane, lacuri, domuri (între care se remarcă Domul Mamut/Mammoth Dome, lung de 164 m, lat de 61 m și înalt de 36 m), stalactite, stalagmite, flori de gips și diverse concrețiuni. Bogată faună cavernicolă (greieri, crustacee, viermi etc.). Descoperită în 1797 de vânătorul american Hutchins și explorată prima oară în 1809. În jurul peșterii a fost creat (1926) un parc național extins pe 21,3 mii ha. Turism.

*mamút m. (fr. mammouth, d. rus. mamont și mamut, cuv. luat de la Ostiacĭ, din Siberia). Un fel de elefant mult maĭ mare de cît cel de azĭ și care a trăit în Eŭropa și´n Asia în epoca cuaternară. El era acoperit de un păr lung, fiind-că trăĭa într´o climă rece, și azĭ se maĭ află ca fósil pin [!] Siberia.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu