nebulos dex | ce inseamna nebulos | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna nebulos? - Definitie Dictionar Online pentru nebulos - nebulos dex


NEBULOÁSĂ s.f. Acumulare de materie sau de pulbere cosmică în univers, difuză și obscură, cu forme de dimensiuni instabile; aglomerare de stele formând o lumină difuză pe bolta cerească. [Pron. -loa-. / < fr. nébuleuse, cf. lat. nebula – negură].

NEBULÓS, -OÁSĂ, nebuloși, -oase, s. f., adj. 1. S. f. Corp ceresc difuz alcătuit din gaze sau din pulberi, aflat în spațiile dintre stelele galaxiei noastre; sistem stelar cu lumină difuză, aflat dincolo de limitele galaxiei noastre. 2. Adj. Fig. Neclar, imprecis, confuz, neguros, incert. – Din fr. nébuleux.

NEBULÓS, -OÁSĂ adj. Neclar, învălmășit, confuz. [Cf. fr. nébuleux, lat. nebulosus].

NEBULÓS, -OÁSĂ I. adj. 1. neguros, sumbru. 2. (fig.) neclar, confuz. II. s. f. acumulare de materie sau de pulbere cosmică în univers, difuză și obscură, cu forme și dimensiuni instabile. (< fr. nebuleux, lat. nebulosus)

NEBULOÁSĂ (‹ fr.; {s}; lat. nebulosus „ceață”) s. f. Obiect ceresc cu aspect difuz și strălucire slabă format din gaze și pulberi aflate în spațiul interstelar. Până la invenția telescopului denumirea de n. era dată și obiectelor cerești cunoscute azi ca roiuri de stele sau galaxii. N. pot fi:. n planetare, denumite astfel din cauza asemănării cu planetele; au forme circulare, eliptice sau inelare și sunt rezultatul expulzării păturilor de gaze din unele stele aflate în stadii finale ale evoluției lor (ex. n. inelară din constelația Lira). În cazul exploziilor de supernove, avem n. luminoase precum n. Crab din constelația Taurul; n. difuze sunt structuri de mari dimensiuni (adesea de mulți ani-lumină), cu forme nedefinite și aspect de nor; lumina lor provine de la stelele vecine; ex. n. M 42 din constelația Orion (în „spada” lui Orion); tot în aceeași constelație se găsește n. obscură „capul de cal” (în apropierea stelei zeta din „centura” lui Orion). Un număr mare de n. obscure se observă pe plăcile fotografice ale Căii Lactee (galaxiei).

* nebulós, -oásă adj. (lat. nebulosus, d. nébula, negură). Neguros. Nouros: cer nebulos. Fig. Îngrijorat, gînditor: frunte nebuloasă. Obscur, confuz: filosofie nebuloasă. Adv. În mod nebulos: a vorbi nebulos. S.f. Astr. Grămădire de stele care de abea se văd: calea lapteluĭ e o nebuloasă.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu