nitroglicerină dex | ce inseamna nitroglicerină | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna nitroglicerină? - Definitie Dictionar Online pentru nitroglicerină - nitroglicerină dex


NITROGLICERINĂ s. f. Substanță lichidă, uleioasă, gălbuie sau incoloră, foarte toxică, obținută prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric și întrebuințată la fabricarea dinamitei și, în doze mici, ca medicament în unele boli de inimă. – Din fr. nitroglycérine.

NITROGLICERÍNĂ s.f. Exploziv foarte puternic obținut prin acțiunea acidului azotic asupra glicerinei și folosit la fabricarea dinamitei. [< fr. nitroglycérine].

NITROGLICERÍNĂ s. f. lichid uleios, incolor și cu gust dulce, obținut prin acțiunea acidului azotic asupra glicerinei, folosit la fabricarea dinamitei și, în medicină, ca vasodilatator și relaxant; trinitrină, trinitroglicerină. (< fr. nitroglycérine)

NITROGLICERÍNĂ (‹ fr. {i}) s. f. Ester al acidului azotic cu glicerina. Lichid uleios, incolor sau gălbui, toxic, obținut prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric. Este un exploziv care intră în compoziția dinamitei. În doze mici (0,0005 g) se întrebuințează ca medicament în unele boli de inimă, fiind un vasodilatator puternic, cu acțiune rapidă și de scurtă durată (ex. în accesele de anghină pectorală). Sin. trinitrat de glicerină.

* nitro-glicerínă f., pl. e. Chim. Un lichid uleĭos care detună violent pin lovire saŭ căldură subită: dinamita e nitroglicerină amestecată cu nisip. – Se scrie și nitrogl-.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu