nova dex | ce inseamna nova | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna nova? - Definitie Dictionar Online pentru nova - nova dex


NOVÁ, novez, vb. I. Tranz. (Jur.) A face, a încheia o novație (1). – Din fr. nover, lat. novare.

nóva s.f. (reg.) varietate de struguri hibrizi.

NOVÁ vb. I. tr. A supune (o obligație) unei novații. [Cf. fr. nover, lat. novare].

NOVÁ vb. tr. a supune (o obligație) unei novații. (< fr. nover, lat. novare)

MACTE, NOVA VIRTUTE, PUER SIC ITUR AD ASTRA (lat.) slavă ție, copile, pentru noua ta faptă de vitejie, așa se ajunge la stele – Vergiliu, „Eneida”, IX, 641. Cuvinte de îmbărbătare pe care Apolo le adresează lui Ascanius, în războiul troienilor cu latinii. P. ext. Îndemn la o acțiune hotărâte, ieșită din comun.

NON NOVA, SED NOVE (lat.) nu lucruri noi, ci într-un chip nou – Originalitatea unei opere literare constă în maniera proprie, inedită de tratare nu noutatea subiectului.

NEWFOUNDLAND [nju:fəndlænd] (TERRA NOVA) 1. Insulă canadiană în Oc. Atlantic, la E de pen. Labrador, la intrarea în G. Sf. Laurențiu; 112,3 mii km2. Orașe pr.: Saint John's, Gander, Buchans. Relief de podiș, modelat de eroziunea glaciară, cu numeroase lacuri. Țărmuri puternic crestate. Păduri de conifere, iar în N vegetație de tundră. Expl. min. de fier, cupru și zinc, Expl. forestiere. Hidroenergie, Pescuit intens. în apele înconjurătoare. Vânătoare de animale cu blănuri scumpe. Descoperită în jurul anului anului 1000 de vikingi, proclamată, în 1713, colonie britanică, N. devine în 1949 o provincie a statului canadian. 2. Provincie în E Canadei, formată din insula cu același nume și partea de NE a pen. Labrador; 405,7 mii km2; 563,6 mii loc. (1997). Centrul ad-tiv: Saint John's. Expl. de plumb, zinc și min. de fier. Constr. de mașini de transport; prelucr. petrolului și a lemnului. Pescuit.

NOVA IGUAÇU [iguasú], oraș în SE Braziliei (Rio de Janeiro), la c. 50 km de Rio de Janeiro; 826,2 mii loc. (1996). Ind. metalurgică (metalurgia zincului), chimico-farmaceutică, de prelucr. a petrolului și alim. (dulcețuri, băuturi, conserve). Centru comercial.

NOVA LISBOA v. Huambo.

NOVA SCOTIA v. Noua Scoție.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu