parașută dex | ce inseamna parașută | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna parașută? - Definitie Dictionar Online pentru parașută - parașută dex


PARAȘÚTĂ, parașute, s. f. Dispozitiv în formă de umbrelă sau de dreptunghi, cu suprafață mare, folosit pentru reducerea vitezei de cădere a unui corp lansat de la înălțime, de obicei dintr-un avion în zbor. ◊ Parașută luminoasă = parașută cu care se lansează un material pe bază de magneziu, care se aprinde în cădere, luminând puternic terenul de aterizaj, obiectivul de recunoaștere etc. – Din fr. parachute.

PARAȘÚTĂ s.f. 1. Aparat construit în forma unei umbrele, care încetinește căderea unui corp și este folosit pentru lansarea din avion a oamenilor sau a materialelor în timpul zborului. ◊ Parașută luminoasă = parașută cu care se lansează un material cu bază de magneziu, care se aprinde în cădere, luminând puternic. 2. Dispozitiv de frânare pentru cazuri de avarii la ascensoare. [< fr. parachute < parer – a evita, chute – cădere].

PARAȘUTÁ vb. I. tr., refl. A (se) lansa cu parașuta. [< fr. parachuter].

parașută, parașute s. f. (peior.) 1. prostituată. 2. nimfomană. 3. vagaboandă; femeie decăzută / declasată.

PARAȘÚTĂ s. f. 1. dispozitiv în formă de umbrelă, pentru lansarea din avion în timpul zborului. 2. dispozitiv de frânare pentru cazuri de avarii la ascensoare. (< fr. parachute)

*parașútă f., pl. e (fr. parachute). Barb. Paracădere (ca paratrăsnet îld. paratoner).

PARAȘÚTĂ (‹ fr.; {s} para2- + fr. chute „cădere”) s. f. Dispozitiv pentru micșorarea vitezei de cădere a unui corp lansat dintr-o aeronavă, format dintr-un sistem de suspensie și și cupolă (voalura de mătase, bumbac sau fibre sintetice). Prin declanșare automată sau comandată, ia forma de umbrelă cu suprafața mare și reduce viteza de cădere la 5-5,5 m/s. P. a fost imaginată de Leonardo da Vinci, dar salturile cu p. s-au efectuat în sec. 18, în Franța: în 1783, Louis-Sebastien Lenormand (1757-1839) de pe turnul Observatorului Montpellier și în 1797 de André-Jacques Garnerin din nacela unui balon, de la 1.000 de m. Primele p. s-au confecționat din pânză groasă (canavas), înlocuită apoi cu mătase și nailon. ◊ P. luminoasă = p. care lansează spre sol materiale pe bază de magneziu, ce se aprind în contact cu aerul, luminând puternic terenul de aterizare, un obiectiv de recunoaștere etc.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu