paratrăsnet dex | ce inseamna paratrăsnet | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna paratrăsnet? - Definitie Dictionar Online pentru paratrăsnet - paratrăsnet dex


PARATRẮSNET, paratrăsnete, s. n. Instalație de protecție a construcțiilor și a instalațiilor împotriva efectelor produse de loviturile directe de trăsnet; paratoner, parafulger. – Para1- + trăsnet (după fr. paratonnerre).

PARATRĂSNET s.n. Dispozitiv de legătură cu pământul pentru protecția construcțiilor contra trăsnetului; paratoner. [< para- + trăsnet, după fr. paratonnerre].

paratrăsnet, paratrăsnete s. n. persoană care acceptă să i se aducă reproșuri pentru gafele altora.

PARATRĂ'SNET s. n. instalație de protecție a construcțiilor contra trăsnetului; paratoner. (după fr. paratonnerre)

*paratrắsnet n., pl. e (d. para- din fr. paratonnerre și rom. trăsnet. Acest pára- e it. para din parare, a para). Aparat care apără edificiile de trăsnet. – Se zice și parafulger. Paratrăsnetu a fost inventat de Franklin și se compune dintr´o vargă de fer [!] înfiptă în vîrfu edificĭuluĭ și unită cu o sîrmă de fer orĭ de aramă, care are la capăt un tub și se scoboară de-a lungu edificĭuluĭ pînă într´o groapă cu apă saŭ un puț, unde se cufundă. Cînd un nor electrizat trece pe deasupra edificĭuluĭ, edificiu e influențat, electricitatea contrară celeĭ din nour [!] se duce în părțile superioare ale edificĭuluĭ și se perde [!] pin [!] vîrfu vergiĭ de fer, pe cînd electricitatea de acelașĭ fel cu cea din nour se scurge în puț; așa nu se produce scînteĭe între nour și edificiŭ. Ca să funcționeze bine, toate părțile paratrăsnetuluĭ trebuĭe să fie în bună comunicațiune unele cu altele. Se admite că un paratrăsnet bun apără de trăsnet locu pe o rază de doŭă orĭ maĭ mare de cît [!] înălțimea luĭ. – Înaintea luĭ Franklin, un copil din Auvernia, anume Gerbert, inventă un mijloc de a evita trăsnetu înfigînd în pămînt niște țărușĭ lungĭ terminațĭ c´un vîrf de fer ca de lance. Fiind așezațĭ din distanță în distanță, trăsnetu se scurgea pin eĭ în pămînt. Se zice că pin asta se îndepărta și grindina. Copilu Gerbert, folosindu-se de acest mijloc, se lua după niște vechĭ tradițiunĭ celtice care s´aŭ păstrat în centru Galiiĭ.

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu