Filipești dex | ce inseamna Filipești | dictionar online cuvant.net

Dictionar Explicativ Roman / Englez

Dictionar Explicativ Român

Diacritice:    â    ă    î    ş    ţ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

English Dictionary

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Folosesti des dictionarul explicativ al limbii romane? Adauga "motorul" de cautare browserului tau si poti cauta mai rapid direct din browser! Dictionar Online


Food Recipes

Ce inseamna Filipești? - Definitie Dictionar Online pentru Filipești - Filipești dex


Filipéști, s. m. pl. – În expresia m-ai umplut de Filipești „m-ai lăsat cu buzele umflate”. – Filipești este o localitate din județul Prahova, care a fost moșia familiei Cantacuzino. Se pare că expresia trebuie explicată prin încercarea eșuată făcută de Mihnea III (1658) de a-i prinde pe Cantacuzini, pentru a-i omorî; ei au aflat de planul acesta și au reușit să fugă, astfel încât zbirii domnitorului au găsit casa de la Filipești goală. – [3373]

filipești s. m. (er., înv.) păduchi lați.

FILIPEȘTI, com. în jud. Bacău; 4.318 loc. (19950. Hidrocentrală (29,1 MW) în satul Galbeni, intrată în funcțiune în 1983. Fabrică de amidon, glucoză și dextrină. Stație de c. f. (în satul Galbeni). Conac (sec. 18).

FILIPEȘTII DE PĂDURE, com. în jud. Prahova; 10.577 loc. (1995). Expl. de lignit și petrol. Termocentrală. Constr. și reparații de utilaj minier. Prelucr. fructelor. Castru roman (sec. 2). Biserică (1688) pictată de Pârvu Mutu (1692).

FILIPEȘTII DE TÂRG, com. în jud. Prahova; 8.021 loc. (1995). Ruinele palatului Cantacuzino (sec. 17); conacul Filipescu (sec. 18), clădirea Poștei (sec. 18).

Servicii IT Constanta - Web design Constanta
Piese Auto si Service Constanta - Tracom
oil and acryl paintings by Costin Craioveanu